FACTORS DETERMING THE FOOD INSECURITY STATUS OF RURAL HOUSEHOLD IN MANNA WOREDA OF JIMMA ZONE, ETHIOPIA

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Authors
Million, Meskerem
Muche, Mequanent
Authors
Date
2020
Datos de publicación:
Sustainability, Agri, Food and Environmental Research, Vol.8, N°4, 250-264, 2020
Keywords
Seguridad alimentaria - Hogares - Determinantes - Estrategia de afrontamiento
Collections
Abstract
This study was conducted in Manna woreda of Jimma zone. It is found at a distance of 368 km south west of Addis Ababa and 24 km west of Jimma town. The main objective of the study was to identify the determinants of household food insecurity in rural households and a total number of 200 sample households were selected as sample respondents. Interview schedule and focus group discussions with a member of 8-10 individuals were among primary sources which were used to collect primary data and different electronics sources and other documents from the woreda office were used as secondary data source of the study. To know the food security status of the households, the data collected from sampled respondents regarding food preparation for seven day recall and daily consumption record were converted to kilocalorie using the Food Composition table manual. Descriptive statics such as: Mean, frequency distribution and percentage were used to examine the demographic and socio economic status of the sample respondents. Binary logistic regression model was used to identify the determinant factors of household food insecurity. Accordingly Large family size, asset possession, sex of the household head , number of oxen owned, Access to improved seed and chemical fertilizer were found to be the determinants of food insecurity in the area, Existence of major animals diseases and pest that affect crop production were also found to significantly determine individuals food insecurity status. In addition, some of the coping strategies that are used by food insecure household were assessed. Their local coping strategies at initial and severe stage includes: sale of livestock and productive assets as well as marketing of wood/charcoal which can in turn aggravate the problem of food insecurity.
Este estudio se realizó en Manna woreda de la zona de Jimma. Se encuentra a una distancia de 368 km al suroeste de Addis Abeba y a 24 km al oeste de la ciudad de Jimma. El objetivo principal del estudio fue identificar los determinantes de la inseguridad alimentaria de los hogares en hogares rurales y se seleccionó un total de 200 hogares de muestra cómo encuestados de muestra. El horario de la entrevista y las discusiones de los grupos focales con un miembro de 8-10 individuos se encontraban entre las fuentes principales que se utilizaron para recopilar datos primarios y se usaron diferentes fuentes electrónicas y otros documentos de la oficina de woreda como fuente de datos secundaria del estudio. Para conocer el estado de seguridad alimentaria de los hogares, los datos recopilados de los encuestados de la muestra con respecto a la preparación de alimentos para el retiro de siete días y el registro de consumo diario se convirtieron a kilocalorías utilizando el manual de la tabla de Composición de Alimentos.Se utilizaron estadísticas descriptivas tales como: media, distribución de frecuencia y porcentaje para examinar el estado demográfico y socioeconómico de los encuestados de la muestra. Se utilizó el modelo de regresión logística binaria para identificar los factores determinantes de la inseguridad alimentaria en los hogares. En consecuencia, el tamaño de la familia numerosa, la posesión de activos, el sexo del jefe de familia, la cantidad de bueyes que poseía, el acceso a semillas mejoradas y fertilizantes químicos fueron los determinantes de la inseguridad alimentaria en el área, la existencia de enfermedades y plagas de animales importantes que afectan la producción de cultivos También se descubrió que determinan significativamente el estado de inseguridad alimentaria de las personas. Además, se evaluaron algunas de las estrategias de afrontamiento que utilizan los hogares con inseguridad alimentaria. Sus estrategias locales de afrontamiento en la etapa inicial y severa incluyen: la venta de ganado y activos productivos, así como la comercialización de madera / carbón que a su vez puede agravar el problema de la inseguridad alimentaria.
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