Effect of the type of substrate on the chemical composition and productivity of a protein concentrate of yeast origin

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Authors
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Date
2015-07-23
Datos de publicación:
Ciencia e investigación agraria, Vol.39, N°3, 425-434, 2012
Keywords
Saccharomyces cerevisiae - Sustrato vegetal - Concentrado proteico - Levadura
Abstract
Extracts of Saccharomyces cerevisiae (Sc) yeast were generated using a biotechnological solid-state fermentation method. The organic material used for fermentation consisted of a variety of fibrous substrates of agricultural origin, and their effect on the chemical composition and productivity of cellular biomass generated was evaluated. The substrates studied included the following: wheat straw, WS; barley straw, BS; chili stubble, CS; oat hull, OH and starch powder, SP (control). For incubation with Sc, 2 g of (dry) vegetable substrate were added to 12 mL of cultivation medium. The fermentation time was seven days under aerobic conditions (pH 5, 26°C). After extraction of the yeast biomass, its chemical composition and productivity were analyzed. The results showed an effect (P≤0.01) of the type of vegetable substrate fermented on the crude protein (CP) and true protein (TP) contents of the yeast biomass. The highest concentration of CP was obtained by fermentation of the control TSP (treatment with the starch powder substrate ) (506.3 g kg1 DM), followed by the treatment TOH (474.5 g kg-1 DM). The productivity of the yeast biomass was affected by the type of substrate fermented (P≤0.001). The highest value was obtained with TSP (327.10 mg g-1), followed by TOH (treatment with the oat hull substrate) (207.08 mg g-1). The lowest efficiency was measured in TCS (156.30 mg g-1). On the basis of these results, it may be inferred that an extract of high CP can be obtained from yeast (Sc) by the fermentation of fibrous substrates.
Se generaron extractos de la levadura Saccharomyces cerevisiae (Sc) utilizando el método biotecnológico fermentación en estado sólido. El material orgánico usado para la fermentación consistió en una variedad de sustratos fibrosos de origen agrícola. Se evaluó el efecto de estos sustratos sobre la composición química y productividad de la biomasa celular. Los sustratos estudiados fueron: paja de trigo, WS; paja de cebada, BS; rastrojo de ají, CS; cáscara de avena, OH y almidón en polvo, SP (control). Para la incubación con Sc se agregaron 2 g de sustrato vegetal (seco) a 12 mL de medio de cultivo. El tiempo de fermentación fue de 7 días, bajo condiciones aeróbicas (pH 5, a 26 °C). Luego de la extracción de la biomasa celular se procedió a determinar su composición química y la productividad. Los resultados permitieron observar un efecto (P≤0,001) del tipo de sustrato vegetal fermentado sobre el contenido de proteína cruda (CP) y proteína verdadera (TP) en la biomasa de levadura. La mayor concentración de CP fue obtenido a través de la fermentación del control TSP (506,3 g kg-1 DM), seguido por el tratamiento TOH (474,5 g kg-1 DM). La productividad de biomasa de Sc fue afectada por el tipo de sustrato fermentado (P≤0,001). El valor más alto fue obtenido con TSP (327,10 mg g-1), seguido por TOH (207,08 mg g-1). La menor eficiencia fue medida con TCS (156,30 mg g-1). Sobre la base de estos resultados se puede inferir que es posible obtener un extracto de levadura de Sc con un alto contenido de CP a través de la fermentación de sustratos fibrosos.
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