Effects of cassava and yam peel meals on carcass traits and economics of production of finishing broilers

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Authors
Okechukwu, S.O.
Jiwuba, P.C.
Authors
Date
Datos de publicación:
Sustainability, Agri, Food and Environmental Research, Vol.7, N°3, 221-229, 2019
Keywords
Aves de corral - Residuos agrícolas - Engorda
Abstract
A four week study was conducted using 180 four weeks-old Abor acre broilers to determine the carcass traits and economics of production of finishing broilers fed cassava and yam peel meals as partial replacement for maize. They were randomly assigned to three treatment groups of 60 birds each. Each treatment group was replicated three times with twenty birds constituting a replicate. The three treatment groups were fed the three experimental diets in a completely randomized design (CRD) for 28 days. Feed and water were provided ad libitum for the period. Proximate composition results revealed that cassava and yam peel meals are rich in energy and minerals. Birds on diets T1 and T3 had similar (p > 0.05) final live and de-feathered weights, which were higher (p< 0.05) carcass weight than the birds on diet T1. There were no significant (p > 0.05) differences in the cut parts and organ weights, but there were significant differences in the dressing percentage of the birds across the treatments. Revenue generated per bird was influenced (p < 0.05) with T3 birds having better income. It was concluded that sun-dried yam peel meal can replace 20 percent maize in the finishing broiler diet without adverse effects on performance and at reduced cost of production
Se realizó un estudio de cuatro semanas utilizando 180 pollos de engorde Abor acre de cuatro semanas para determinar los rasgos de la canal y la economía de la producción de pollos de engorde alimentados con harina de yuca y cáscara de ñame como reemplazo parcial del maíz. Fueron asignados aleatoriamente a tres grupos de tratamiento de 60 aves cada uno. Cada grupo de tratamiento se repitió tres veces con veinte pájaros que constituyen una réplica. Los tres grupos de tratamiento fueron alimentados con las tres dietas experimentales en un diseño completamente al azar (CRD) durante 28 días. Se proporcionaron alimento y agua ad libitum para el período. Los resultados inmediatos de la composición revelaron que las comidas de yuca y cáscara de ñame son ricas en energía y minerales. Las aves en las dietas T1 y T3 tuvieron pesos finales vivos y sin plumas similares (p> 0.05), que fueron más altos (p <0.05) que los de la dieta T2. Las aves en la dieta T2 y T3 tuvieron el menor peso en canal (p <0.05) que las aves en la dieta T1. No hubo diferencias significativas (p> 0.05) en las partes cortadas y el peso de los órganos, pero hubo diferencias significativas en el porcentaje de vendaje de las aves en los tratamientos. Los ingresos generados por ave fueron influenciados (p <0.05) con las aves T3 con mejores ingresos. Se concluyó que la harina de cáscara de ñame secada al sol puede reemplazar el 20 por ciento de maíz en la dieta de engorde final sin efectos adversos en el rendimiento y con un costo de producción reducido
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