Productive and metabolic response to two levels of turnip (Brassica rapa L.) supplementation in grazing dairy cows during summer

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Authors
Barchiesi Ferrari, Claudia
Chihuailaf VIvánco, Ricardo
Authors
Date
Datos de publicación:
Chilean journal of agricultural & animal sciences, Vol. 35, N° 2, 178-185, 2019
Keywords
Respuesta metabólica - Vacas lecheras - Sólidos lácteos - Nabo - Suplementación
Abstract
Forage turnip (Brassica rapa L.) is used as a supplementary feed for grazing cattle in summer. The aim of this study was to evaluate the effect of two levels of forage turnip supplementary feed on milk production, and energy and protein metabolic responses in grazing dairy cattle during summer. 16 randomly distributed Chilean Black Friesian cows were used in two treatments: diet A (2.6 kg DM cow(-1)) and diet B (5.1 kg DM cow(-1)). The milk production in cows fed on diet A presented no statistical difference with those fed on diet B. Milk protein and milk fat were similar between the two treatments (p > 0.05). Both turnip diets maintained an adequate protein and energy balance, reflected in plasma beta HB, total protein, albumin and urea concentrations within the reference intervals. No differences in yield responses were found between the two treatments under the study conditions. Similarly, no effects were observed on milk composition, while a normal energy balance was maintained. Hypophosphatemia was observed in cows fed on diet B.
El nabo forrajero (Brassica rapa L.) es utilizado durante el verano como cultivo suplementario en vacas a pastoreo. El objetivo de este estudio fue evaluar el efecto de la suplementación estival con dos niveles de oferta de nabo forrajero en la producción de leche, y la respuesta metabólica de energía y proteína en vacas lecheras a pastoreo. Se emplearon 16 vacas Frisón Negro Chileno distribuidas aleatoriamente en dos tratamientos: dieta A (2,6 kg DM vaca-1) y dieta B (5,1 kg DM vaca-1). La producción de leche del grupo con la dieta A no presentó diferencia significativa con el grupo que recibió la dieta B. La proteína y grasa láctea fue similar entre los grupos (p > 0,05). Los dos niveles de suplementación con nabo mantuvieron un adecuado balance energético y de proteínas, reflejado en concentraciones plasmáticas de βHB, proteína total, albúmina y urea que fluctuaron dentro de los intervalos de referencia. Bajo las condiciones del ensayo la respuesta productiva fue igual en ambos tratamientos, no afectando la composición láctea y manteniendo un balance energético normal. Se observó una hipofosfatemia en el tratamiento con la dieta B
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