Taxonomic classification and suitability evaluation of selected soils of Gboko for yam and cassava production

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Autor:
Usman, Jacob - Ogbu, O.J. - Afatar, S. - Iji, S.E.
URI:
http://repositoriodigital.uct.cl/handle/10925/2345
Facultad:
Facultad de Recursos Naturales
Datos de publicación:
Sustainability, Agri, Food and Environmental Research, Vol.8, N°2, 87-100, 2020
Temas:
Suelos - Taxonomía - Ñame - Mandioca - Yuca
Collections
Resumen:
This study evaluated soil fertility status of Gboko-South in Gboko Local Government Area and their suitability for cassava and yam production. Auger point investigations were carried out at 100 m intervals along traverses spaced at 100 m apart. Three soil units were identified on the field based on soil colour, structure, textures, surface characteristics and topography. The results showed that the soil units were deep (102 – 141 cm) and well drained except unit I that was poorly drained. The soils were coarse-textured and slightly to moderately acidic in reaction with pH values which ranges from 5.38 – 6.50. They had low organic matter contents ranging from 0.20 to 0.95 % and high base saturation which ranged from 76 to 86 %. The soils were classified as Typic Epiaqualfs/Epigleyic Stagnosols, Arenic Haplustalfs/Eutric Luvisols, and Eutric Haplustept/Eutric Haplic Luvisols. Soils of unit I (Pedon I and II), unit II (Pedon III and IV) and unit III (Pedon V and VI) were evaluated to be moderately suitable for cassava and yam production
 
Este estudio evaluó el estado de fertilidad del suelo de Gboko-South en el área del gobierno local de Gboko y su idoneidad para la producción de yuca y ñame. Las investigaciones del punto de barrena se llevaron a cabo a intervalos de 100 m a lo largo de recorridos espaciados a 100 m de distancia. Se identificaron tres unidades de suelo en el campo en función del color del suelo, la estructura, las texturas, las características de la superficie y la topografía. Los resultados mostraron que las unidades de suelo eran profundas (102 - 141 cm) y bien drenados, excepto la unidad I que estaba mal drenada. Los suelos eran de textura gruesa y de reacción leve a moderadamente ácida con valores de pH que oscilaban entre 5,38 y 6,50. Tenían bajos contenidos de materia orgánica que oscilaban entre 0,20 y 0,95% y una alta saturación de bases que oscilaba entre 76 y 86%. Los suelos se clasificaron como Typic Epiaqualfs / Epigleyic Stagnosols, Arenic Haplustalfs / Eutric Luvisols y Eutric Haplustept / Eutric Haplic Luvisols. Los suelos de la unidad I (Pedon I y II), la unidad II (Pedon III y IV) y la unidad III (Pedon V y VI) se evaluaron como moderadamente adecuados para la producción de yuca y ñame
 

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