Heavy metal contamination of Pleuronectiformes species from Sinop coasts of the Black Sea

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Autor:
Bat, Levent - Şahin, Fatih - Öztekin, Ayşah
URI:
http://repositoriodigital.uct.cl/handle/10925/2228
Facultad:
Facultad de Recursos Naturales
Datos de publicación:
Sustainability, Agri, Food and Environmental Research, Vol.7, N°2, 150-162, 2019
Temas:
Metales pesados - Pleuronectiformes - Peces
Collections
Resumen:
In the Turkish Black Sea coasts fish is particularly consumed because of high protein supplies, essential amino acids, vitamin, and mineral content. Fish are exposed to contaminants such as heavy metals in polluted waters. The aims of the study are to determine heavy metals in Pleuronectiformes species from Sinop coasts of the Black Sea and determine the health risks due to the consumption of contaminated fish. Pleuronectiformes species Scophthalmus maximus (Linnaeus, 1758) belonging to Scophthalmidae family, Arnoglossus laterna (Walbaum, 1792) belonging to Bothidae family and Pegusa lascaris (Risso, 1810) belonging to Soleidae family were collected from Sinop coasts of the Black Sea in fishing season of 2016. Heavy metals (Hg, Cd, Pb, Cu and Zn) in edible tissues were determined by ICP-MS (Agilent 7700x). The limit values given by the international and national organizations did not exceed in the muscle tissues of turbot, Mediterranean scald fish and sand sole. Overall Zn was detected in higher concentrations in all species followed by Cu, Pb, Hg and Cd. The results obtained from the analyses of the maximum levels of the metals except Hg were found in turbot. The highest Hg (0.021±0.007 µg g-1 wet wt.) was found in sand sole. However, the high amounts of Cd, Pb, Cu and Zn in turbot were 0.011±0.004, 0.07±0.005,1.32±0.28 and 14±3 µg g-1 wet wt., respectively. The EDIs and EWIs of the metals were estimated taking into account the mean of metal in all fish samples and the mean consumption of fish per day/week for adults. These results are normally significantly lower than the recommended values of FAO/WHO. Estimated HIs of all the considered metals were below the value of 1, therefore the metals in fish samples do not toxic any apparent threat to the population and these fishes are healthy for consumption
 
En las costas turcas del Mar Negro, el pescado se consume especialmente debido a los altos contenidos de proteínas, aminoácidos esenciales, vitaminas y contenido mineral. Los peces están expuestos a contaminantes tales como metales pesados en aguas contaminadas. Los objetivos del estudio son determinar los metales pesados en las especies Pleuronectiformes de las costas Sinop del Mar Negro y determinar los riesgos para la salud debido al consumo de pescado contaminado. Las especies de Pleuronectiformes Scophthalmus maximus (Linnaeus, 1758) pertenecientes a la familia Scophthalmidae, Arnoglossus laterna (Walbaum, 1792) pertenecientes a la familia Bothidae y Pegusa lascaris (Risso, 1810) pertenecientes a la familia Soleidae se recolectaron de las costas Sinop del Mar Negro en la temporada de pesca de 2016. Los metales pesados (Hg, Cd, Pb, Cu y Zn) en tejidos comestibles se determinaron mediante ICP-MS (Agilent 7700x). Los valores límite dados por las organizaciones internacionales y nacionales no superaron en los tejidos musculares de rodaballo, pez escaldado del Mediterráneo y lenguado de arena. En general, se detectó Zn en concentraciones más altas en todas las especies, seguido de Cu, Pb, Hg y Cd. Los resultados obtenidos de los análisis de los niveles máximos de los metales, excepto Hg, se encontraron en el rodaballo. El Hg más alto (0.021 ± 0.007 µg g-1 de peso húmedo) se encontró en la suela de arena. Sin embargo, las altas cantidades de Cd, Pb, Cu y Zn en el rodaballo fueron 0.011 ± 0.004, 0.07 ± 0.005,1.32 ± 0.28 y 14 ± 3 µg g-1 de peso húmedo, respectivamente. Los EDI y los EWI de los metales se calcularon teniendo en cuenta la media del metal en todas las muestras de pescado y el consumo medio de pescado por día / semana para los adultos. Estos resultados son normalmente significativamente más bajos que los valores recomendados por la FAO / OMS. El valor estimado de HI de todos los metales considerados fue inferior al valor de 1, por lo que los metales en las muestras de peces no son tóxicos para ninguna amenaza aparente para la población y estos peces son saludables para el consumo
 

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