The use of enriched organic fertilizer to reduce organic and inorganic fertilizer application and increase potato yields in the highlands of Indonesia

Resumen:
Potato production requires a reasonable quantity of Nitrogen, Phosphorus and otassium in the soil. These nutrients could be obtained from organic manures or inorganic fertilizers application. However, the quantity of NPK derived from organic manure is little and needs to be enriched. Experiment was conducted at Experimental Station of Indonesian Vegetable Research Institute (the elevation of this site is 1250 meters above sea level) during June to November, 2017. The objective of the experiment was to obtain an efficient technology of nutrient management in terms of organics and biological fertilizers and to obtain appropriate technology for potato tuber. The implementation of the research was preceded by making compost manure using Bio-decomposer for one month and enriched by using Bio-Phosphate and beneficial Micro-organism, dolomite, ash husk and rock phosphate, then continued with its application in the field with potato as an indicator plant. The treatments were arrange in a randomized complete block design (RCBD) with four replications. The treatments included the use of organic fertilizer in terms of horse manure enrichment at a rate of 20 and 40 t/ha and inorganic fertilizer at a rate of 0, 500 and 1000 kg NPK and horse manure 40 t/ha + 1000 kg NPK/ha as control (farmer’s practice). Results of the experiments indicated that the use of horse manure enriched by microorganism can reduce a rate of horse manure from 40 ton/ha to 20 t/ha to produce growth and yield of potato. Enriched horse manure can also reduce the use of inorganic fertilizers by half rate (500 kg NPK / ha). Combination of enriched horse manure 20 t / ha + 500 kg NPK / ha is more efficient to increase yield of potato tubers. The use of enriched horse manure does not seem to affect the improvement of soil fertility, especially for the availability of soil P and soil biological activity
 
La producción de papa requiere una cantidad razonable de nitrógeno, fósforo y potasio en el suelo. Estos nutrientes podrían obtenerse de abonos orgánicos o aplicación de fertilizantes inorgánicos. Sin embargo, la cantidad de NPK derivada del abono orgánico es pequeña y necesita ser enriquecida. El experimento se realizó en la Estación Experimental del Instituto de Investigación de Vegetales de Indonesia (la elevación de este sitio es de 1250 metros sobre el nivel del mar) durante junio a noviembre de 2017. El objetivo del experimento era obtener una tecnología eficiente de gestión de nutrientes en términos de productos orgánicos y fertilizantes biológicos y para obtener la tecnología adecuada para el tubérculo de papa. La implementación de la investigación fue precedida por la fabricación de estiércol de composta utilizando Bio-decomposer durante un mes y enriquecido con BioFosfato y Microorganismos beneficiosos, dolomita, cáscara de ceniza y fosfato de roca, luego continuó con su aplicación en el campo con papa como Una planta indicadora. Los tratamientos se organizaron en un diseño de bloques completos al azar (RCBD) con cuatro repeticiones. Los tratamientos incluyeron el uso de fertilizante orgánico en términos de enriquecimiento de estiércol de caballo a razón de 20 y 40 t / ha y fertilizante inorgánico a razón de 0, 500 y 1000 kg de NPK y estiércol de caballo 40 t / ha + 1000 kg de NPK / ha como control (práctica del agricultor). Los resultados de los experimentos indicaron que el uso de estiércol de caballo enriquecido con microorganismos puede reducir la tasa de estiércol de caballo de 40 ton / ha a 20 t / ha para producir crecimiento y rendimiento de papa. El estiércol de caballo enriquecido también puede reducir el uso de fertilizantes inorgánicos a la mitad (500 kg de NPK / ha). La combinación de estiércol de caballo enriquecido 20 t / ha + 500 kg NPK / ha es más eficiente para aumentar el rendimiento de los tubérculos de papa. El uso de estiércol de caballo enriquecido no parece afectar la mejora de la fertilidad del suelo, especialmente por la disponibilidad de P del suelo y la actividad biológica del suelo
 

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