Emotional eating and cognitive conflicts as predictors of binge eating disorder in patients with obesity

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Autor:
Escandón Nagel, Neli - Peró, Maribel - Grau, Antoni - Soriano, José - Feixas, Guillem
URI:
http://repositoriodigital.uct.cl/handle/10925/2148
Datos de publicación:
International Journal of Clinical and Health Psychology, Vol.18, N°1, 52-59, 2018
Temas:
Obesidad - Trastorno por atracón - Alimentación emocional - Conflictos cognitivos
Collections
Resumen:
Binge Eating Disorder (BED) is often associated with obesity.In order to identify the variables that allow to better detect the presence of BED, peoplewith overnutrition were compared with and without BED in the presence of cognitive conflicts,eating symptoms and anxious-depressive symptoms. The inclusion of cognitive conflicts hadbeen relevant in bulimia studies but had not been investigated with respect to BED. Method: Tw ogroups with obesity were evaluated, one without BED (OB, n = 54) and the other with BED (OB-BED, n = 48), using a social-demographic questionnaire as well as a semi-structured interview toassess BED, questionnaires (DASS-21, EDE-Q, EEQ) and the Repertory Grid Technique. Results:Overall, the OB-BED group presented more conflicts and more symptoms. The model that bestdifferentiated between the groups included emotional eating and level of cognitive conflicts,correctly classifying 91.4% of the sample. Conclusion: These results highlight the role played bycognitive conflicts and emotional eating as differentiating elements between OB and OB-BED,with a high level of predictive accuracy
 
El trastorno por Atracón (TA) es un trastorno de la con-ducta alimentaria asociado frecuentemente con la obesidad. Con el objetivo de identificar lasvariables que permiten detectar mejor la presencia de TA se compararon personas con malnu-trición por exceso con y sin TA respecto a la presencia de conflictos cognitivos, sintomatologíaalimentaria y sintomatología ansioso-depresiva. La inclusión de los conflictos cognitivos habíaresultado relevante en estudios con bulimia pero no habían sido investigados con respecto alTA . Método: Se evaluó a dos grupos con obesidad, uno sin TA (OB, n = 54) y otro con TA (OBTA,n = 48), utilizando un cuestionario sociodemográfico, una entrevista semiestructurada para eval-uar TA , cuestionarios (DASS-21, EDE-Q, EEQ) y la Técnica de la Rejilla. Se realizaron análisisde comparación de grupos y de regresión logística. Resultados: El grupo OBTA presentó másconflictos y más sintomatología. El modelo que mejor diferenció entre los grupos incluyó laalimentación emocional y el nivel de conflictos cognitivos, clasificando correctamente al 91,4%de la muestra. Conclusiones: Estos resultados resaltan el rol que juegan los conflictos cognitivosy la alimentación emocional como aspectos diferenciadores entre OB y OBTA, con un alto nivelde precisión predictiva
 

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