Determination of the level of anthropic modifications on wetlands as a criterion for environmental planning in the basin of lake BUDI, IX Region of Araucanía

Resumen:
The level of human impact on the wetlands of the Lago Budi Basin was established, as a function of the degree of alteration to the basin and the degree of alteration to the wetlands. The former was evaluated on the basis of a spatial analysis of the fragility and stability of the hydrographical basin. The latter through a modified impact model, with a panel of experts who evaluated the fulfilment of the wetlands' function and their state. Four principal types of wetlands were recognized: estuarine, meadow, waterside and marshy. It was found that 98% of the total surface presents a high degree of alteration, as determined by its instability and fragility. Farm use was weighted as the principal agent of alteration of the wetlands' functions, with 61% of this showing alteration in the maximum degree. This evaluation makes it possible to differentiate areas and generate base criteria for the conservation of wetlands in the basin.
 
Se determinó el nivel de antropización de los humedales de la cuenca del Budi, en función del grado de alteración de cuencas y el grado de alteración de humedales. El primero, evaluado a partir del análisis espacial de la fragilidad y estabilidad de la hoya hidrográfica. El segundo, a través de un modelo de impacto modificado, con panel de expertos que valoró el cumplimiento de funciones de humedales y su estado. Se reconocieron principalmente 4 tipos de humedales: estuarino, palustre, ribereño y de marisma. Por otro lado, el 98% de la superficie total presenta altos grados de alteración, determinados por su inestabilidad y fragilidad. El uso agrícola fue ponderado como el principal agente de alteración de las funciones de los humedales, presentándose un 61% de estos en categoría de máxima alteración. La evaluación realizada permite discriminar áreas y generar criterios de base para la conservación de humedales en la cuenca.
 

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