La seguridad alimentaria en Caldas, Colombia. Un ejercicio de implementación de política pública
La seguridad alimentaria en Caldas, Colombia. Un ejercicio de implementación de política pública
Authors
Franco Patiño, Sandra
Authors
Date
2011-09-07
Datos de publicación:
doi: 10.7770/cuhso-V20N1-art320
Keywords
Derecho de alimentos - Políticas públicas
Collections
Abstract
El derecho a la alimentación, como un derecho inherente a la condición humana, requiere trascender su reconocimiento en el plano legal/formal de los derechos hacia la materialización efectiva de los mismos,
mediante la conjugación de acciones gubernamentales, institucionales y comunitarias. Este artículo se propone evidenciar que una implementación efi ciente de la política pública en Seguridad Alimentaria y Nutricional, SAN, debe asumir la perspectiva de la titularidad del derecho a la alimentación en sus acciones, estrategia central para abordar integralmente la inseguridad alimentaria, no solo desde la carencia o la expresión de condiciones de pobreza, como generalmente se ha hecho. Tal planteamiento es resultado de las reflexiones generadas en el marco del proyecto Fortalecimiento del capital social y humano para la SAN, en Caldas (Colombia), desarrollado como parte de la puesta en marcha de la política pública en SAN con grupos familiares y comunitarios en seis municipios del departamento.
The right to food as an inherent to the human condition right requires transcend its recognition in the legal and formal drawing rights towards the effective realization of them, using the conjugation of governmental, institutional and community actions. This article intends to show that food insecurity is not only the expression of poverty - as he has generally been understood-, but a multicause social fact that requires to be comprehensively addressed from the perspective of ownership of the right to food. Such an approach is based on refl ections generated within the framework of the project “strengthening of the social and human capital for food and nutritional security (SANs)” as part of implementing the SAN Policy Department of Caldas (Colombia).
The right to food as an inherent to the human condition right requires transcend its recognition in the legal and formal drawing rights towards the effective realization of them, using the conjugation of governmental, institutional and community actions. This article intends to show that food insecurity is not only the expression of poverty - as he has generally been understood-, but a multicause social fact that requires to be comprehensively addressed from the perspective of ownership of the right to food. Such an approach is based on refl ections generated within the framework of the project “strengthening of the social and human capital for food and nutritional security (SANs)” as part of implementing the SAN Policy Department of Caldas (Colombia).