The effect of citric acid supplementation on growth performance, phosphorus absorption and retention in rainbow trout (Oncorhynchus mykiss) fed a low-fishmeal diet

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Authors
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Date
2015-07-22
Datos de publicación:
Ciencia e investigación agraria, Vol.40, N°2, 397-406, 2013
Keywords
Acido cítrico - Trucha arcoíris - Oncorhynchus mykiss - Uso de fósforo
Abstract
Two feeding experiments were conducted to investigate the effect of a low-phosphorus (P) diet in combination with citric acid (CA) on rainbow trout growth performance and P utilization. In the first 12-week trial, duplicate groups of 30 fish (12.0±1.7 g) were fed one of five diets. The basal diet was formulated with low-P protein sources and 15% fishmeal (FM) without inorganic P supplementation. The test diets contained 0.5% monocalcium phosphate (MCP), 3% CA or both. A FM-based diet served as the positive control. The diet with MCP showed good growth and feed performance comparable to the control. Growth was not improved by the addition of 3% CA. In the second trial, duplicate groups of 20 fish (80.5±18.5 g) were offered one of four diets during a 12-week period. The basal diet from the first trial with MCP supplementation served as the positive control, and the same basal diet without MCP supplementation again served as the negative control. The test diets were supplemented only with CA at 1 and 2%. The diet with 1% CA had growth performance similar to the positive control. Thus, the addition of 1% CA to a low-FM diet containing no inorganic P liberated enough available P to produce juvenile fish performance similar to that achieved with a diet containing supplemental inorganic P.
Se llevaron a cabo dos ensayos de alimentación, con el fin de evaluar el efecto de dietas con bajo contenido de fósforo (P) e inclusión de ácido cítrico (CA) sobre el rendimiento del crecimiento en trucha arco iris y la utilización de P. En el primer ensayo, de 12 semanas de duración, grupos duplicados de 30 peces (12,0±1,7 g) se alimentaron con cinco dietas experimentales. La dieta basal fue formulada con fuentes proteicas bajas en P y 15% de harina de pescado (FM), sin suplementación de P inorgánico. Las dietas experimentales contenían 0,5% de fosfato mono cálcico (MCP), 3% de CA o ambos. La dieta control estuvo formulada con un alto contenido de FM. Los peces alimentados con la dieta con MCP mostraron un buen crecimiento y un rendimiento alimenticio comparable al grupo control. El crecimiento no fue mejorado por la adición de 3% de CA. En el segundo ensayo, grupos duplicados de 20 peces (80,5±18,5 g) fueron alimentados durante un período de 12 semanas. La dieta basal usada en la primera prueba con suplementación de MCP sirvió como control. Las dietas experimentales se complementaron sólo con CA a 1 y 2%. Los peces alimentados con la dieta con 1% CA tuvieron un crecimiento similar al control. Así, la adición de 1% de CA a una dieta baja en FM, que no contiene P inorgánico, liberó suficiente P disponible como para permitir un rendimiento similar al alcanzado con una dieta que contenía P inorgánico suplementario.
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